Instructie
Balans in jullie samenwerking

Rechtrichten. Gymnasticeren. Rechtrichtende buigingsarbeid. Scheefheden. Meestal worden deze termen gebruikt met oog voor het paard. 

Echter wat als wij als ruiter scheef op ons paard zitten? Wat als wij in ons lijf blokkeren en niet in staat zijn om de beweging van het paard onder ons door te laten stromen? Welk effect heeft dat op het paard?

Herken jij je in één of meerdere van de volgende situaties:

> je paard neigt naar traag lopen of reageert traag op je hulpen

> je paard neigt te voorwaarts of reageert heftig op je hulpen

> je ervaart zelf spierpijn of kramp tijdens of na het paardrijden

> je paard struikelt regelmatig

> je paard trekt je uit het zadel

> tijdens het poetsen bemerk je gevoelige spieren bij je paard

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de reacties en bewegingen van je paard. En als jij op hem zit, ben je er één van. Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt. Ben je toe aan een andere uitkomst? Investeer in begeleiding.Ik help jullie graag verder.

Mijn instructie is gericht op de balans van jullie als combinatie. Verbeteren van de balans van het paard, zodat hij goed in staat is om jou te dragen. En het optimaliseren van jouw ruiterbalans, zodat jij je paard fijn onder je door kan laten bewegen. Interesse? Stuur me een berichtje.

Met vriendelijke groet,

Ingrid  

 

 

Meestgestelde vragen en antwoorden

Vraag

Mijn paard trekt me regelmatig uit het zadel. Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Antwoord

Je kan werken aan het verbeteren van je balans. Het paard is in staat om je uit het zadel te trekken omdat je balans niet optimaal is. Als je een goede ruiterbalans hebt, zal het paard je "in" het zadel trekken. Je zit dan als een huis. Investeer in begeleiding zodat je de optimale ruiterbalans aanleert.

Vraag

Tijdens het paardrijden verlies ik soms mijn beugels. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Het verliezen van je beugels kan met meerdere aspecten te maken hebben. Allereerst is het belangrijk dat je stijgbeugels op de juiste lengte hangen. Dit hangt onder andere samen met het soort zadel waar je mee rijdt en de lengte van je benen. Daarnaast is van groot belang hoe je je lichaam gebruikt tijdens het rijden. Als je je beenspieren opspant tijdens het rijden dan verkort je je beenlengte en vergroot je de kans op het verliezen van je beugel(s). Doe een check op de Seatbuilder zodat je bewust wordt of dit de oorzaak van je probleem is. Investeer in begeleiding zodat je je mogelijkheden ontdekt!

Vraag

Mijn paard is heel erg gericht op zijn omgeving. Als ik met mijn paard werk, is hij constant bezig met wat er buiten ons om gebeurt. Dit maakt het lastig om lekker met hem te trainen. Mijn stem-, zit- en/of beenhulpen komen niet door. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Je kunt je gaan verdiepen in jullie onderlinge leiderschapsverhouding.
Bij paarden in de kudde heerst een rangorde, waarin wordt “afgesproken” wie de kudde leidt, en welke kuddeleden volgen. Dit is vooral van belang bij wilde kuddes als er gevaar dreigt. Het biedt de groep veiligheid en duidelijkheid.
Die rangorde is ook van belang binnen de relatie paard en mens. 
Via loswerken en grondwerk kun je met je paard afspreken dat jij leidt en hij volgt. Zijn taak wordt dan om zijn FOCUS op jou te houden, jouw taak zal dan zijn om de omgeving in de gaten te houden en jullie beider veiligheid te waarborgen. Verdiep je in de oorsprong van het paard. En investeer in begeleiding om de rangorde tussen jou en je paard te optimaliseren. 

Vraag

Mijn paard ontploft aan de longeerlijn. In stap gaat het nog wel goed. Echter zodra ik een draf aanvraag, gaat hij er vandoor. De ene kant gaat iets beter dan de andere kant. Onder het zadel op de volte of door een bocht, wil dit ook nog wel eens gebeuren. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Allereerst is het belangrijk om je paard na te laten kijken of er een fysieke grondslag is, dat dit probleem veroorzaakt. Een dierenarts, osteopaat of fysiotherapeut kan daarin wellicht iets voor jullie betekenen. Check ook of het zadel nog goed past. Daarnaast zal je paard gebaat zijn bij rechtrichtende training. Investeer in begeleiding zodat je oog krijgt voor de training die jouw paard op dat moment nodig heeft.

Elk paard heeft van nature een voorkeurskant. Zoals wij mensen links- of rechtshandig zijn; zo zijn paarden in meer of mindere mate links- of rechtsgebogen. Dit verklaart ook waarom je paard zich de ene kant op beter gedraagt dan de andere kant. Je kan je in de training zowel aan de hand, aan de longe en onder het zadel, gaan richten op het verbeteren van zijn verticale en horizontale balans.
Verticale balans: veel paarden vallen van nature op de binnenschouder in een bocht/volte. Als wij het paard leren dat hij met gewicht op de buitenschouder lekkerder kan lopen, gaat hij zijn balans vinden. En zal hij niet meer het gevoel hebben naar binnen te vallen, wat hij opvangt door hard te gaan rennen.

Horizontale balans: zodra een paard zijn verticale balans kan houden, zal het ook makkelijker worden om zijn gewicht over vier benen te gaan dragen. Dit noemen we zijn horizontale balans. Het verbeteren van de verticale en horizontale balans draagt bij aan preventie van gezondheidsproblemen al peesproblemen, gewrichtsproblemen, scheefheden, etc.

Vraag

Na een lelijke val van mijn paard, durf ik er niet meer op. Ik heb mijn arm gebroken en ben een half jaar bezig geweest om te herstellen. Inmiddels gaat het lichamelijk weer goed, en kan ik weer rijden. Echter zodra ik wil opstijgen krijg ik het spaansbenauwd, beginnen mijn handen te trillen en krijg ik de hartkloppingen. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Angst is een interessant reflex van ons lichaam om ons te beschermen. In dit geval om te voorkomen dat je nogmaals een val maakt met dezelfde gevolgen als toen. 
Neem angst altijd serieus en wees lief voor jezelf. Angst heelt met behulp van geduld, tijd en een gepaste opbouw in oefeningen. Ook hier geldt; investeer in goede begeleiding. Door eerst te gaan loswerken met je paard of grondwerk te gaan doen, werk je aan je band met je paard. Dit draagt bij aan zelfvertrouwen en jullie onderlinge verhouding. Zo kan je zonder je eigen grens te overschrijden, gaan opstarten en een goede basis leggen om weer te gaan rijden. 

Werk in kleine stapjes. Eén keer een te grote stap, omdat je dat getuttel zat bent of omdat je boos op jezelf bent of omdat je vindt dat je moet kunnen rijden, kan al je werk teniet doen als het ook maar enigszins mis gaat. Met als resultaat meer angst. 
Neem de tijd, heb geduld en bouw in kleine stapjes op. Wees lief voor jezelf, luister naar jezelf. Bouw aan je zelfvertrouwen en jullie onderlinge relatie.

Daarnaast kun je op de Seatbuilder werken aan je ruitergevoel. Dit is een balanstoestel die bijdraagt aan het verbeteren van je balans op het paard en helpt bij de opbouw van je zelfvertrouwen bij het rijden. 

Vraag

Tijdens de training gaat mijn paard in mijn handen hangen. Dan stap ik af met zere en vermoeide handen en armen. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Het kan zeker niet de bedoeling zijn dat je hoofd en hals van je paard aan het “tillen” bent tijdens het rijden. Het klinkt als een probleem die wordt veroorzaakt door disbalans. Een paard dat heel erg op de voorhand loopt zal geneigd zijn zwaar in de hand te zijn. 

Werk aan het verbeteren van zijn verticale en horizontale balans, zodat hij over vier benen leert lopen. Als je paard dit kan, en hij krijgt een ruiterhand die aanvoelt wanneer de teugels te geven en wanneer te nemen, zal het paard zacht in verbinding komen in plaats van te gaan hangen.

Instructies en trainingen voor jou en je paard