Instructie

Zoekend naar antwoorden ben je terecht gekomen op deze pagina. Je hebt toekomstdromen met je paard en ondertussen geen idee hoe je die dromen waar gaat maken.Of wel een idee, maar je stuit op op wat hindernissen die op jullie pad zijn gekomen.

De één heeft de wens om lekkere buitenritten te maken en de ander zou het al fijn vinden als het paard rustig afwacht tijdens het borstelen en zadelen. Doel is bijna altijd om een fijne samenwerking tussen paard en mens te creëren. 

 

In omgang met paarden zijn er veel factoren die bijdragen aan de gemoedstoestand van je paard. Onder andere huisvesting, contact met soortgenoten, voeding, bekapping, balans, training en jij spelen een belangrijke rol.

 

Afhankelijk van de uitdaging waar je voor staat kan ik jullie ondersteunen m.b.v.:

  • Natural Horsemanship
  • Obstakeltraining
  • Advies hoeven
  • Centered Riding
  • Seatbuilder

Natural Horsemanship

Leer met behulp van grondwerkoefeningen je paard beter kennen. Begrijp wat hij doet, wanneer en waarom. Door middel van paardenpsychologie ontdek je hoe een paard denkt en wat zijn motivaties zijn voor de acties die hij onderneemt. Word je bewust van jouw aandeel hierin. Gebruik je sterke kanten en leer je zwakkere punten te ontwikkelen.

 

Obstakeltraining

Met Natural Horsemanship als basis voor jullie relatie, begrijpen jij en je paard elkaar beter. Er ontstaat een fundament waarmee je kunt gaan opbouwen. In obstakeltraining kun je het geleerde toepassen en ontdekken waar je mogelijk nog puntjes op de i hebt te zetten. Bij obstakels kun je aan van alles denken, bijvoorbeeld alledaagse aspecten zoals een vuilcontainer, paraplu, kinderwagen, vlag; zo ook aan minder alledaagse aspecten zoals een vliegengordijn, opblaas-eenhoorn, trap voor paarden. Ultiem is uiteindelijk de trailer. Hoe tof is het om te leren zelfstandig trailer te laden. 

 

Advies hoeven

"No feet no horse"; zegt een oud Engels gezegde. 

Hoeven zijn de basis van je paard. Gebruikt je paard zijn lijf niet goed, dan zal je dit terug zien aan zijn hoeven. Deze groeien ongelijkmatig en/of slijt scheef af. Hiermee heeft het invloed op de beenstand. Andersom is hetzelfde het geval. Zijn de hoeven van je paard in onbalans, dan heeft dit effect op de rest van zijn lichaam. Hij moet compenseren om met de disbalans te kunnen bewegen. 

Ontdek de functies van hoeven. Laat je inspireren door gezonde hoeven. Herken disbalans en hoe je dit kunt oplossen/voorkomen. Je paard zal je dankbaar zijn.

 

Centered Riding

Jij bent één van de belangrijkste factoren voor het welzijn van je paard. Jij hebt de regie in handen. Jij bepaalt waar je je paard huisvest, wat je je paard voert, wanneer en door wie je het hoefonderhoud laat doen en welke training je met je paard onderneemt. Echter ook in het rijden op je paard, ben jij nagenoeg de belangrijkste invloed op je paard. Je hebt letterlijk de teugels in handen. De manier waarop jij je gewicht verdeeld, hoe je in meer of mindere mate met je paard mee beweegt en hoe je je eigen ruiterbalans houdt, zijn van grote invloed op de beweging van je paard. 

Jij kunt met behulp van technieken uit Centered Riding de best te dragen lading worden voor je paard. Hierdoor kan hij met meer gemak onder je door bewegen. En zal hij meer plezier krijgen in het werk wat je met hem wilt doen. Je zult ontdekken waar je goed in bent en ontdekken waar je nog winst hebt te behalen.

Centered Riding ondersteunt je in welke tak van paardensport je ook rijdt. Van dressuur, western tot springen, zo ook recreatief rijden.

Centered Riding is gericht op het optimaliseren van je ruiterbalans op basis van:

Zachte ogen vs harde ogen

Ademhaling

Centreren

Blokken stapelen

Heldere intentie

Gronden

Deze basisprincipes zijn aan te leren door middel van grondwerkoefeningen, op de Seatbuilder en natuurlijk ook op je paard.

 

Seatbuilder

De Seatbuilder is een geweldig hulpmiddel bij het optimaliseren van je ruiterbalans, revalideren na blessure en verbeteren van je fysieke en mentale balans. De beste manier om te ontdekken wat de Seatbuilder voor jou kan betekenen is door het te doen; ervaar het. Maak een afspraak.

Ik heb de Seatbuilder ontdekt nadat ik een complexe enkelbreuk had opgelopen door de val van mijn paard. Little John gaf mij vliegles en de landing behoeft nog wat oefening. Ik mocht maanden mijn enkel niet belasten en wilde toch mijn ruiterspieren trainen. Zo kwam ik bij Yvonne de Reus terecht die mij zowel hielp met mijn eerste doel, namelijk fysiek verbeteren van mijn ruiterfitheid alsook het verbeteren van mijn mentale balans. 

In die periode was ik overspannen. Ik zat met een burn-out thuis. En de Seatbuilder maakte mij bewust van allerlei gewoontes die mij verhinderden voor mijzelf te zorgen en de juiste keuzes te maken. 

Dankbaar en enthousiast heb ik een paar jaar later zelf een Seatbuilder aangeschaft. 

 

 

 

Instructies en trainingen voor jou en je paard
longeren enkele lijn met Little John
loswerken met Kaya
ik en mijn collega: de Seatbuilder
ik in training met Little John